spinrag.jpg

Autisme / adhd

Naar mijn mening zijn autisme en adhd beide vormen van hooggevoeligheid.

Kort gezegd denk ik dat bij autisme de hooggevoeligheid zo sterk is dat iemand in zijn jeugd of al voor de geboorte daarin sterk gekwetst is of zich bedreigd heeft gevoeld en bang is om in deze wereld te zijn. Uit zelfbescherming wordt de eigen gevoeligheid afgesloten. Iemand met autisme voelt zich onveilig in zichzelf, onveilig in contact met anderen, onveilig in deze wereld en vindt het moeilijk of weet niet hoe hiermee om te gaan.

Bij adhd is de gevoeligheid zo groot dat alle prikkels die iemand ervaart binnenkomen én moeilijk verwerkt kunnen worden. De prikkels gaan dus niet langs iemand heen maar er ontstaat een onrust die afgereageerd moet worden en leidt tot de onmogelijkheid om zich te kunnen concentreren. Er is juist géén afscherming tussen diegene en de buitenwereld.

Iemand met autisme of adhd heeft naar mijn idee behoefte om gezien te worden als wie hij of zij werkelijk is. Als volwaardig persoon, degene achter die afscherming, achter het drukke gedrag. En aan authentieke mensen om zich heen. Dat geeft hen een gevoel van veiligheid en vertrouwen, waardoor diegene er meer durft te zijn en zich rustiger kan voelen.

Dit resultaat heb ik ervaren in mijn contact met volwassenen en kinderen met autisme of adhd. Het had tot gevolg dat langzamerhand beschermende reacties en het afreageren verminderden.